Holland tudósok élő malacból vett sejtekből műhúst, mesterséges húst más néven in vitro-t állítottak elő. Ha sikerülne, és az emberek meg is ennék, évente több milliárd tonnával csökkenhetne az állatok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.
A tudósok véleménye szerint, az áttörés azt jelentheti, hogy öt éven belül, már ilyen mesterséges, in vitro húsból készülhetnek az ízesített hús termékek.
Az in vitro úgy készül, hogy sejtet vesznek az élő malactól, izomsejtet (mioblaszt) tápláló oldatba teszik. Az eredmény izomsejt, amit edzésben kell tartani, hogy elérje a hús megszokott állagát.
"Egy állat húsából annyit lehet teremteni, amennyit korábban csak millió állat bevonásával lehetett" - mondta Mark Post., az Eindhoveni Egyetem kutatója, a holland kormány által is támogatott kutatás vezetője. A tudósoknak az izomszövet megerősítésével van a legnagyobb problémájuk.
Nem ez az első ilyen próbálkozás, már halfilét, csirkét, marhát, és bárányt is igyekeztek előállítani ilyen módon korábban.
Az ENSZ becslései alapján 2050-ig kétszerese lesz a tejtermékek és a hús iránti igény, és ez nagyban befolyásolja az éghajlat változást, mivel az álatok jelentős mennyiségű metánt bocsátanak ki.
|